Stiefouder Kirsten: 'Je hoeft geen 8 te scoren, een 5,5 is soms al goed genoeg'
Gepubliceerd op: 10 december 2024
Het leven als stiefouder kan behoorlijk uitdagend zijn, vooral wanneer je in een situatie terechtkomt waarbij de scheiding van je partner en zijn ex-partner zich nog niet formeel heeft afgerond. Kirsten, stiefmoeder van twee pubers, deelt haar ervaringen en hoe het Kenniscentrum Kind & Scheiding haar heeft geholpen in een periode van onzekerheid en chaos.
Echt gehoord
De betrokkenheid bij haar partner’s scheiding was een proces dat onder hoge druk stond, vooral door de manier waarop externe partijen, zoals de school, zich opstelden. Dit maakte de communicatie tussen haar partner en zijn ex erg moeilijk. “Tijdens de scheiding was er veel spanning. De school had zich partijdig opgesteld, wat ervoor zorgde dat mijn partner zich niet gehoord voelde. Het was echt zoeken naar manieren om samen op een lijn te komen.”
Ze kwam in aanraking met het Kenniscentrum Kind & Scheiding op een moment van onzekerheid. “Tijdens een gesprek met Veilig Thuis, werd onze situatie als “wanhoop” bestempeld, dus ik besloot verder te zoeken naar hulp.” vertelt Kirsten. “Het voelde niet commercieel, ik kreeg geen dingen opgedrongen. Bij het Kenniscentrum kregen we niet alleen advies, maar we werden echt gehoord en er werd met ons meegedacht.”
Hulp en begeleiding
“Het fijne was dat er een mediator en hulpverlener bij waren. Ze gaven praktische handvatten, en gaven ruimte om even rationeel na te denken. Dat was ontzettend belangrijk. Ze legden de focus niet alleen op de scheiding, maar gaven ook praktische tips over hoe je het samen goed kunt blijven doen als ouders, zelfs als je uit elkaar bent.” Ze benadrukt het belang van rust: “Als stiefouder probeer ik vooral te zorgen voor een rustige en fijne sfeer in ons huis. Ik wil dat de kinderen kunnen genieten van de tijd die ze hier doorbrengen, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze constant tussen twee werelden staan.” Daarnaast vindt ze het ook belangrijk dat de kinderen niets meekrijgen van de strijd. “Wanneer wij de kinderen bij de moeder afzetten, wensen we hen altijd veel plezier en een fijne tijd toe. Zo krijgen zo er zo min mogelijk van mee.”
Band opbouwen
Kirsten deelt ook een inzicht over de rol van de stiefouder. "Het is heel moeilijk, want de maatschappij verwacht vaak dat je alleen maar een ondersteunende rol hebt en niet echt een opvoeder bent. Maar voor mij was het belangrijk om vanaf het begin te weten waar ik sta. Als we verder zouden gaan, dan wilde ik ook graag opvoeder zijn voor deze kinderen."
Ze herinnert zich ook momenten van pijn, bijvoorbeeld toen ze werd geconfronteerd met de moeilijke gevoelens van de moeder. "Het is niet makkelijk om je kinderen gelukkig te zien met iemand anders zien. Je probeert de balans te vinden tussen je rol als partner en als stiefouder, terwijl je geen conflict wilt, maar wel een band opbouwt met de kinderen."
Praktische tip vanuit Kirsten
"Een van de praktische dingen die ik leerde was hoe je eenvoudig kwesties zoals de zorgregeling kunt oplossen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van moderne tools zoals chatbots om beide standpunten te verwerken," vertelt Kirsten. Dit helpt om conflicten te verminderen en zorgt ervoor dat er geen misverstanden ontstaan over afspraken. "Het is belangrijk om met beide benen op de grond te blijven staan, zelfs als je het gevoel hebt dat je geen oplossing hebt."
Minder strijd, meer rust
Voor Kirsten was het belangrijkste inzicht het vinden van rust in het gezinsleven. "Je hoeft geen 8 te scoren, een 5,5 is soms al goed genoeg. Het is belangrijk dat je weet dat je niet alles perfect hoeft te doen. Het gaat erom dat je het samen goed doet, en dat het voor de kinderen werkt."
Kirsten sluit af met een belangrijke boodschap voor andere ouders die in een vergelijkbare situatie zitten: "Doe vooral de dingen waar jij blij van wordt. De kinderen merken dat, en gaan daar vanzelf in mee. Zorg voor gezelligheid in je huis, vermijd strijd, en focus op jouw eigen rol als ouder.”