Denk aan jullie kind

Ieder kind reageert anders op de boodschap dat zijn ouders gaan scheiden. De vertrouwde situatie van het gezin is de basis voor een goede ontwikkeling van een kind. Door een scheiding verliezen kinderen tijdelijk die basis. Ze voelen en weten dat er van alles gebeurt en gaat gebeuren, maar ze kunnen vaak niet overzien wat dat voor hen gaat betekenen.

Voor jou is er geen misschien geen ‘jullie’ meer. Toch blijf je altijd samen de ouders van jullie kind.

Kinderen reageren verschillend op de scheiding van hun ouders. Hoe een kind reageert hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, karakter, wat en hoeveel er voor hen verandert en hoe zij ondersteund worden door hun ouders en andere volwassenen. Dit kan hulp zijn, maar ook het (samen) lezen van een boek over scheiding kan voor een kind al ondersteunend zijn. Kijk hier voor boekentips.

Veranderingen zijn niet fijn, maar hoeven niet schadelijk te zijn

De spanningen voor, tijdens en na een scheiding zijn voelbaar en creëren een onzekere, onveilige fase in het gezin. Dit kan bij kinderen, naast gevoelens van verlies en rouw, ook schuldgevoelens oproepen. Het is heel logisch dat als jullie in een lastige situatie zitten, er minder aandacht is voor je kind. Toch is het belangrijk om in alle fases van de scheiding stil te staan bij wat de scheiding met jullie kind(eren) doet.

Kinderen kunnen, ook langere tijd na de scheiding nog steeds last hebben van de gevolgen van de scheiding. Met de meeste kinderen van gescheiden ouders gaat het na verloop van tijd weer goed. De boodschap die jullie gezamenlijk over de scheiding geven aan je kinderen is belangrijk en draagt in grote mate bij aan de relatie tussen jullie en de kinderen.

Maak duidelijke afspraken

Onderzoek laat zien dat het voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk is dat ouders het met elkaar eens zijn. Bijvoorbeeld over de regelingen en afspraken rondom de scheiding. Het is daarom heel belangrijk dat jullie het eens zijn of worden over het ouderschapsplan .

Informeer de mensen die dagelijks met jullie kinderen te maken hebben over de situatie en de afspraken die jullie maken. Denk hierbij aan familie, de leerkracht of de oppas. Ook zij spelen een belangrijke rol voor de kinderen tijdens en na een scheiding.