Stoere Schildpadden Zoetermeer (REEDS GESTART)

Doelgroep
Kinderen
Niveau
4 – 6 jaar
Soort training
Groep
Aantal deelnemers
Maximaal 6
Locatie
Jeugdformaat
Croesinkplein 24-26
Zoetermeer
Training op maat
Niet beschikbaar

Voor veel kinderen is de scheiding van hun ouders een onverwachte, overweldigende en ongewenste ervaring. Ook al doen ouders hun best de kinderen te ontzien, de scheiding leidt voor het kind onvermijdelijk tot grote veranderingen.

Ondanks het ingrijpende karakter van een scheiding leidt deze gebeurtenis niet vanzelfsprekend voor alle kinderen tot grote problemen of verstoringen in hun ontwikkeling. De mate waarin de gebeurtenis zijn sporen achterlaat, hangt samen met het evenwicht tussen enerzijds de draaglast en anderzijds de vaardigheden van het kind zelf.

Het programma van de Stoere Schildpadden behandelt de volgende hoofdthema’s:

  • Het kind en zijn of haar gevoelens.
  • Leren omgaan en begrijpen van veranderingen in het gezin.
  • Leren omgaan met problemen.
  • Versterken van zelfvertrouwen en steun.

Resultaat
De deelnemers van de Stoere Schildpadden ontdekken gedurende de training dat de scheiding niet hun schuld is en dat alle gevoelens rondom de scheiding normaal en begrijpelijk zijn. In de Stoere Schildpadden groep leren zij daarmee om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie. De trainers gaan hierbij uit van de eigen kracht van de kinderen.

Data
Deze training start op 19 november 2018 en eindigt op 18 februari 2019. Hieronder zijn de bijeenkomsten aangegeven.

19 november 201826 november 20183 december 2018
10 december 201817 december 20187 januari 2019
14 januari 201921 januari 201928 januari 2019
4 februari 201911 februari 201918 februari 2019

De ouderbijeenkomst is op 7 januari 2019.

Tijdstip
De bijeenkomsten zijn van 16.00 tot 16.45 uur.

Locatie
Jeugdformaat
Croesinkplein 24-26
Zoetermeer

Werkwijze
Er zijn 12 bijeenkomsten van 45 minuten. De trainers zorgen voor een omgeving waarin ieder kind zich veilig voelt om te praten over de situatie na de scheiding. Kinderen voelen zich meestal gesteund en gestimuleerd door de ervaringen van andere kinderen die ook een scheiding hebben meegemaakt.

Doordat de kinderen onder professionele begeleiding over hun gevoelens en problemen praten, ontdekken de kinderen in de Stoere Schildpadden groep dat ze er niet alleen voor staan. Samen met de speciaal getrainde trainer oefenen ze heel concreet om stap voor stap goede oplossingen te vinden voor de problemen die ze tegenkomen.

De trainers werken veel met een ‘groepsschildpad’, een knuffeldier dat de kinderen vertelt hoe hij omgaat met de scheiding van zijn eigen ouders. Elk kind krijgt na afloop een Stoere Schildpad diploma en de groep eindigt met een feestje!

Marjolein Deelen is de trainer van deze training.