5x lees- en luistertips over kind en scheiding

Gepubliceerd op: 28 juni 2022

Het team van het Kenniscentrum Kind en Scheiding verdiept zich dagelijks in het laatste nieuws rondom kind en scheiding. Deze maand zetten we 5 lees- en luistertips voor je op een rij. Goede boeken, een nieuw magazine, een mooi muziekproject: je vindt het allemaal hieronder. 

1. Magazine over kind en scheiding

De nieuwste uitgave van Augeo magazine, een online tijdschrift over veilig opgroeien, staat helemaal in het teken van kind en scheiding. Artikelen over ouderverstoting als overlevingsstrategie, de niet altijd zichtbare scheidingspijn van kinderen en tips voor het ondersteunen van een kind tijden scheiding lees je via deze link.

2. Muziekproject van verstoten vaders

Naar schatting zien 80.000 vaders (en 16.000 moeders) in Nederland hun eigen kinderen (ongewenst) niet meer. Sidelines is een project waarbij muzikale zijlijnvaders een nummer maken over wat verstoten vaderschap met hen doet. Meer achtergrondinformatie over vaderverstoting en de foto’s en nummers van deze 10 vaders vind je hier.

3. Kinderboek Vla met Vlokken

Praten over scheiding met je kinderen kan lastig zijn. Een herkenbaar boek vol laagdrempelige verhalen  helpt je om een gesprek te starten en samen door te praten. In het boek ‘Vla met Vlokken’ gaat Fleur samen met haar gescheiden ouders op zoek naar oplossingen voor herkenbare problemen. Het boek is het meest geschikt voor kinderen van 7-9 jaar en je bestelt het hier.

4. Droomdeurtjes

Heb jij (jonge) kinderen? Lees je eens in in Droomdeurtjes. Dit unieke kinderconcept maakt gebruik van een houten deurtje met brievenbus en magische sleutel. Kinderen zetten het Droomdeurtje op hun slaapkamer en nodigen hun eigen elfje of draakje uit. Via het brievenbusje kunnen ze briefjes of tekeningen met dit droomvriendje uitwisselen , waarbij de ouders/verzorgers de rol van het Droomvriendje invullen. Alles hierover lees je hier

5. Co-ouderschap overdrachtboek

Een boek dat meer praktisch dan theoretisch is: Het grote co-ouderschap overdrachtboek. Met dit boek kunnen jullie als ouders elkaar op de hoogte houden van die momenten die er toe doen. Maar ook praktische zaken kun je in dit boek noteren. Zo zorg je ervoor dat jullie allebei betrokken blijven in het leven van jullie kinderen. Je bestelt het hier. 

Wil je nog meer lezen? Alle boekentips over scheiding (voor ouders, kinderen, de omgeving én professionals) vind je hier.

Een training volgen?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.