Ervaringsverhaal Emma: 'Een kind moet van beide ouders kunnen houden'

Gepubliceerd op: 03 september 2024

Als kind van gescheiden ouders weet Emma als geen ander hoe ingrijpend het is om op jonge leeftijd te maken te krijgen met scheiding en het vormen van nieuwe gezinsstructuren. Haar ouders gingen al op jonge leeftijd scheiden, waardoor ze een leven in twee gescheiden werelden ervaarde. Deze persoonlijke ervaring heeft haar niet alleen gevormd, maar ook geleid naar haar huidige rol bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Als maatschappelijk deskundige helpt ze ouders en kinderen om een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. Haar eigen ervaringen met scheiding en opgroeien in een samengesteld gezin helpen haar vaak om de juiste aansluiting te vinden.

De impact van een scheiding op jonge leeftijd 

Hoewel Emma geen actieve herinneringen heeft aan de scheiding zelf, heeft ze de gevolgen diep ervaren. “Mijn ouders gingen niet op een harmonieuze manier uit elkaar. Ze vonden het moeilijk om elkaar nog als goede opvoeders te zien en spraken vaak slecht over elkaar. Daardoor voelde het voor mij alsof ik in twee aparte werelden leefde,” vertelt ze. “Ik had het gevoel dat ik niet echt de ruimte kreeg om van beide ouders te houden.”

Wat Emma het zwaarst vond was dat de twee belangrijkste personen in haar leven boos waren op elkaar waar Emma zich tussen moest bewegen. “Ik voelde me in de steek gelaten.”.

Emma beschrijft hoe haar diploma-uitreiking op de middelbare school een ingrijpend moment was wat ze als zwaar heeft ervaren. “Het was eigenlijk de vraag of mijn vader en moeder wel of niet tegelijkertijd in dezelfde ruimte mijn diploma-uitreiking konden bijwonen. Dat zijn dingen waar je als kind eigenlijk niet mee bezig zou moeten zijn. Het zou om mij moeten draaien, maar je maakt je toch zorgen over hoe je ouders met elkaar omgaan,” herinnert ze zich. Gelukkig waren beide ouders aanwezig, maar de spanning die deze situatie met zich meebracht drukte zwaar op haar. “Ik was blij dat ze er allebei waren, maar het was toch jammer dat we achteraf niet met elkaar taart konden eten.”

Je weg vinden in nieuwe gezinsstructuren

De vader van Emma vond vrij snel na de scheiding een nieuwe liefde waar hij nog steeds gelukkig mee is. In dit huwelijk kreeg hij twee dochters. “Het voelde als iets natuurlijks omdat ik zo jong was en ik eigenlijk niet anders gewend was. Maar dit werd later alsnog ook moeilijk. “De aanwezigheid van mijn halfzusjes maakte me jaloers, vooral omdat zij bij hem woonde en ik hem nauwelijks zag,” zegt ze. Toen Emma’s moeder even later een nieuwe relatie kreeg, waren ze allebei verliefd en bekeken ze alles door een roze bril. "Ze besloten snel samen te gaan wonen, misschien iets te snel," zegt Emma. "Iedereen was zoekende naar zijn plekje, mijn moeders nieuwe partner had ook 2 kinderen uit een vorig huwelijk. We werden opnieuw geconfronteerd met de scheiding omdat we onszelf weer moesten aanpassen naar een nieuwe situatie. Het heeft lang geduurd voordat we echt aan elkaar gewend waren."

Emma vond haar plek in het nieuwe gezin pas later, naarmate ze ouder werd. “Ik heb veel steun gevonden bij vrienden en een vertrouwenspersoon op school. Ik heb veel kunnen praten over de situatie en hoe ik mij daarbij voelde. Nu gaat het goed. We doen regelmatig familieweekenden en vieren speciale gelegenheden samen,” vertelt ze. Haar stiefvader speelde na een periode van zoeken een belangrijke en waardevolle rol in haar leven. “Het heeft tijd gekost om elkaar te vinden, maar uiteindelijk werd onze band heel waardevol. Hij was er op de momenten dat ik een vaderfiguur nodig had. Zodra je ouder bent, realiseer je je hoeveel impact deze momenten kunnen hebben en dat ben ik enorm gaan waarderen,” vertelt ze.

Er is een periode geweest waarin Emma en haar vader elkaar echt zijn kwijtgeraakt. “De pogingen om te verbinden waren pijnlijk met als gevolg dat we voor langere tijd geen contact hebben gehad. Inmiddels spreken en zien we elkaar weer. Omdat we elkaar in een nieuwe levensfase weer hebben ontmoet is er nu meer begrip voor de situatie. Ik ben er ook achter gekomen dat ik stiekem best veel op hem lijk en dat we ook best wat gedeelde interesses hebben.” 

Je moet van beide ouders kunnen houden

“Kinderen vragen me vaak of ik ook gescheiden ouders heb, en dat zorgt ervoor dat ze zich minder alleen voelen en beter begrepen. Het is belangrijk om kinderen erbij te betrekken en ervoor te zorgen dat ze zich gehoord voelen. Kinderen hebben namelijk best vaak goede ideeën en weten soms precies hoe ze een situatie zouden willen.” Ze benadrukt ook dat gescheiden ouders moeten onthouden dat kinderen het recht hebben om van beide ouders te houden. “Negatieve opmerkingen over een ouder kunnen echt schadelijk zijn,” voegt ze eraan toe.

Emma sluit af met een boodschap: “Het is zo belangrijk dat de liefde tussen ouders en kind kan blijven stromen, ook als de relatie tussen ouders lastig is.”

*Emma heet eigenlijk anders, maar voor de privacy van haar en haar familie is gekozen voor een andere naam. 

Op zoek naar meer tips voor jouw samengestelde gezin?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.