Burgemeester op bezoek, nieuwe samenwerkingsovereenkomst en voorleesfunctie

Gepubliceerd op: 28 november 2023

In de afgelopen week gebeurden drie mooie dingen bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding. In dit bericht lees je erover: de burgemeester kwam langs, wij tekenden de eerste officiële samenwerkingsovereenkomst met een van onze vaste vrijwilligers, en we lanceerden een nieuwe, toegankelijke functionaliteit op onze website!

Burgemeester Vroom van Leidschendam-Voorburg bezoekt Kenniscentrum Kind en scheiding en Schoolformaat

Burgemeester op bezoek

Afgelopen maart is Martijn Vroom aangesteld als burgemeester in de gemeente Leidschendam-Voorburg. In zijn eerste column in ’t Krantje’ schreef hij over zijn wens om inwoners en organisaties in de gemeente te ontmoeten. Om op die manier de inwoners beter te leren kennen en zo meer feeling te krijgen met Leidschendam-Voorburg.

Naar aanleiding van deze column hebben wij de burgemeester uitgenodigd om eens kennis te komen maken het Kenniscentrum Kind en Scheiding en onze collega's van Schoolformaat, dat zich o.a. richt op schoolmaatschappelijk werk binnen het onderwijs.
Op 23 november 2023 heeft de burgemeester Schoolformaat en het Kenniscentrum Kind en Scheiding bezocht, samen met Desiree de Koning, beleidsmedewerker preventie gemeente LV, en Iuri Martins, mentee van de burgemeester vanuit het CDJA.

We begonnen de ochtend met een voorstelrondje. Hiervoor hebben we het middel ‘Verlies op de Kaart’ gebruikt. Nadat iedereen een plekje op de kaart had gevonden zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Vervolgens hebben Wendy van Vliet en Marjolein Deelen verteld over wat het Kenniscentrum Kind en scheiding doet binnen de gemeente LV en ook daarbuiten.

Het was een geslaagde ochtend en de burgemeester is geïnspireerd naar huis gegaan. We zijn hem dankbaar voor zijn bezoek en interesse! 

Wendy van Vliet en Caroline Durieux tekenen de samenwerkingsovereenkomst.

Nieuwe samenwerkingsovereenkomsten

Al sinds de opening van het Kenniscentrum werken wij samen met mediators, advocaten, een kinderpsycholoog en emotietherapeut die vrijwillig hun diensten aanbieden bij onze spreekuren. Hierdoor kunnen wij als Kenniscentrum een breed advies geven aan (ex-)partners, kinderen, hun omgeving en professionals. Een voorbeeld is dat partners die net hebben besloten uit elkaar te gaan naar een spreekuur komen  met de advocaat omdat zij willen weten wat zij juridisch moeten regelen. De maatschappelijk deskundige van het Kenniscentrum Kind en Scheiding vraagt naar de kinderen en of de scheidingsmelding als is gedaan en geeft tips hoe deze op een goede manier te doen. Zo gaan de bezoekers met een breed advies naar huis. In de loop der jaren zijn ook de kinderpsycholoog en emotietherapeut aangesloten bij de spreekuren.
We hebben goede mondelinge afspraken gemaakt, waarbij de samenwerkingspartner de diensten tijdens de spreekuren vrijwillig aanbiedt. Op het moment dat er een verwijzing volgt naar de samenwerkingspartner, dan betalen cliënten het daarbij horende tarief.
Omdat het Kenniscentrum Kind en Scheiding groeit, sluiten er meerdere vrijwilligers aan. Tijd om alle mondelinge afspraken vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. 
Caroline Durieux is een van de mediators die vanaf dag één betrokken is en wekelijks aansluit bij de spreekuren op onze hoofd locatie.
Zij tekende als eerste van onze vrijwillige samenwerkingspartners de samenwerkingsovereenkomst met het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Wij zijn dankbaar voor haar waardevolle inzet, nu bijna zeven jaar.

De nieuwe functionaliteiten op onze website.

Voorleesfunctie & Engelse vertaling

Sinds deze week zijn alle webpagina's van onze website een stuk toegankelijker voor anderstaligen, laaggeletterden en slechtzienden. De webpagina's zijn namelijk voorzien van een voorleesfunctie en Engelse vertaling! Hiermee maken wij de ondersteuning van het Kenniscentrum Kind en Scheiding nog laagdrempeliger en bereiken we hopelijk nog meer mensen die onze ondersteuning kunnen gebruiken!

Op de hoogte blijven van al ons nieuws & updates?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.