'Maak van een roze wolk geen donderwolk': Kenniscentrum Kind en Scheiding lanceert campagne op Dag van de Scheiding
Gepubliceerd op: 30 augustus 2024
Op vrijdag 13 september, Dag van de Scheiding, lanceert het Kenniscentrum Kind en Scheiding een campagne voor nieuwe partners in samengestelde gezinnen. Vanuit de campagne ‘Maak van een roze wolk geen donderwolk’ wil het Kenniscentrum nieuwe partners die een samengesteld gezin vormen vroegtijdig bereiken en ondersteunen met inspirerende ervaringsverhalen en tips om van hun samengestelde gezin een succes te maken.
Klik hierMaak van een roze wolk geen donderwolk
Jouw samengestelde gezin in goede banen leiden? Wij staan klaar om daarbij te helpen
Klik hierMaak van een roze wolk geen donderwolk
Jouw samengestelde gezin in goede banen leiden? Wij staan klaar om daarbij te helpen
Geen tweede scheiding
Wendy van Vliet, manager van het Kenniscentrum Kind en Scheiding, vertelt: ‘60% van de samengestelde gezinnen gaat uit elkaar. Dit is het dubbele van het aantal eerste scheidingen. Ik vind het schokkende cijfers, omdat een scheiding vaak gepaard gaat met veel verdriet bij alle betrokkenen en het betekent dat een kind, maar ook de partners, opnieuw een scheiding meemaken. Ik kan me heel goed voorstellen dat je, als je op een roze wolk zit, niet kan overzien welke vraagstukken en uitdagingen je als samengesteld gezin tegen kan komen. Bewustwording hierover is zo belangrijk. Daarom lanceren wij op de Dag van de Scheiding 2024, deze campagne. We verspreiden posters en flyers door regio Haaglanden en delen tips en verhalen op onze website waarbij ook ervaringsdeskundigen aan het woord komen. Als deze informatie niet voldoende is, zijn nieuwe partners, samen of alleen, ook welkom bij onze spreekuren, waar een van onze medewerkers met hen mee kan denken.’
Maak een stiefplan
Goed met elkaar praten en samenwerken is belangrijk voor nieuwe partners in samengestelde gezinnen. Door al vroeg in de relatie belangrijke onderwerpen te bespreken, kunnen de nieuwe partners zorgen voor een stabiele en liefdevolle omgeving voor hun (stief-)kinderen. Praat bijvoorbeeld over welke rol je pakt in de opvoeding van elkaars kinderen, financiën, opvoedingsstijlen, je eigen relatie, contact met ex-partners, de rolverdeling tussen ouder en stiefouder en de omgang tussen kinderen en stiefkinderen. Al deze onderwerpen komen aan bod in een stiefplan, waar onze stiefcoaches je bij kunnen helpen. Verder is het voor het kind fijn als er positief over de biologische ouders wordt gesproken. Zo help je een kind een loyaliteitsconflict te voorkomen en bied je veiligheid en stabiliteit.
Verlies van een stievader
Van Vliet: ‘Een verhaal wat mij bijblijft is van een meisje van zestien dat ik sprak en dat een tweede scheiding had meegemaakt. Haar ouders waren gescheiden toen zij drie jaar was. Vanaf haar vijfde jaar had haar moeder een nieuwe relatie met haar stiefvader. Toen haar moeder en stiefvader uit elkaar gingen toen zij vijftien was, had deze scheiding veel meer impact. Zij was zich bewust dat haar stiefvader eigenlijk niets van haar was en was bang hem helemaal kwijt te raken. Gelukkig, zei zij, heeft zij nu nog goed contact met haar beide biologische ouders én met haar stiefvader.’
Gesprekswaaier samengestelde gezinnen
Als onderdeel van de campagne lanceert het Kenniscentrum Kind en Scheiding een gesprekswaaier voor nieuwe partners in samengestelde gezinnen. Wendy van Vliet: ‘Dit jaar hebben wij vanuit het Kenniscentrum onderzoek gedaan naar hoe je nieuwe partners in samengestelde gezinnen op een preventieve manier kan informeren en bewust kan maken van de uitdagingen in een nieuwe relatie. Het resultaat hiervan is een gesprekswaaier voor nieuwe partners in samengestelde gezinnen. In de gesprekswaaier vind je informatie en opdrachten die je samen als nieuwe partners kunt doen. Wij hopen dat nieuwe partners de opdrachten met plezier samen uitwerken en zo goede afspraken met elkaar maken over allerlei thema’s zodat hun samengesteld gezin slaagt. Deze waaier is te downloaden op onze site én zijn, zolang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar tijdens onze spreekuren.
Extra aandacht
De campagne wordt ondersteund door de verschillende gemeenten in regio Haaglanden. Gedurende de campagne worden posters en flyers verspreid op locaties van de gemeenten. Verder besteedt het Kenniscentrum extra aandacht aan dit thema en worden ervaringsverhalen en informatieve artikelen gedeeld over samengestelde gezinnen.