‘Ik vond het moeilijk om met Sophia’s vader in één ruimte te zitten, maar voor Sophia was het zo goed’

Gepubliceerd op: 14 mei 2021

Jaarlijks krijgen zo’n 84.000 kinderen te maken met de (echt)scheiding van hun ouders. Zo ook Sophia. Ze was zeven jaar toen haar ouders vorig jaar vertelden dat ze gingen scheiden. Haar moeder Patricia schakelde de hulp van het Kenniscentrum Kind en Scheiding in, voor haarzelf en voor Sophia. We spraken haar over wat dat hen heeft gebracht, en op welke manier het ook Patricia en de vader van Sophia als ouders heeft geholpen, ook al waren ze op dat moment al niet meer bij elkaar.

Verdrietig, boos, maar vooral heel onzeker. Zo voelde Patricia zich nadat ze had besloten om van haar man te scheiden. ‘Niemand vertelt je wat je moet doen, of ‘hoe het hoort’ als je gaat scheiden,’ vertelt ze. ‘Ik had zoveel vragen. Waar doe ik goed aan? Hoe bescherm ik mijn kinderen? Hoe zorg ik dat zij met zo weinig mogelijk kleerscheuren uit deze situatie komen? Onze scheiding was gecompliceerd en ik zat vol emotie, maar dat heb ik allemaal uitgeschakeld: eerst wilde ik een goed plan van aanpak maken, doordacht en voorzichtig, voor mijn kinderen. Ik heb verschillende jeugdhulporganisaties gebeld om me daarbij te helpen. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding.’

Training en tips

Patricia kreeg van het Kenniscentrum een aantal trainingen aangeraden, eerst voor haarzelf. ‘Die heb ik gevolgd, en dat heeft me enorm geholpen,’ vertelt ze. ‘Ik leerde alles over veelvoorkomende valkuilen als je in een scheiding ligt en kreeg tools en tips. Bijvoorbeeld over hoe je het nieuws aan je kinderen vertelt, of dat je geen negatieve dingen over je ex-man tegen je kinderen moet zeggen, al is die verleiding soms groot. En dat je ook niet al te dramatisch moet doen als je dochter terugkomt van haar vader, van: ‘Mama heeft je zó gemist’, want dan heeft je kind weer het gevoel dat ze tussen twee partijen staat. Je hebt het misschien amper door, maar de impact van zoiets op je kinderen is groot, heb ik toen geleerd.’ 

Dappere Dino

Met deze kennis op zak ging Patricia het proces van de scheiding verder in. ‘Ik merkte dat ik meer zelfvertrouwen had en me goed voelde over mijn keuzes en mijn houding naar de kinderen toe. Ondanks dat zag ik bij mijn oudste dochter Sophia dat de scheiding veel impact op haar had.’ Sophia werd stilletjes, had last van vage buikpijn en somberheid, vertelt Patricia. ‘Ik deelde dat met het Kenniscentrum, en zij raadden me toen aan om Sophia op te geven voor de Dappere Dino-training. Dat deden we: Sophia volgde twaalf bijeenkomsten in een groepje met kinderen van haar leeftijd die ook gescheiden ouders hadden. Zelfs de leiding van de groep had gescheiden ouders. Het heeft Sophia zo goed gedaan.’

Zelfverzekerd

Bij de Dappere Dino-training leerde Sophia haar emoties te bespreken en om te gaan met negatieve gevoelens. De herkenbare verhalen van andere kinderen van gescheiden ouders en de leiding waren hierin een grote steun. ‘In de auto naar huis was ze steeds zo vrolijk, en merkte ik: ze durft het er steeds beter over te hebben. Ik zag duidelijk dat ze tijdens de training leerde dat alles bespreekbaar is, en daar was ik blij mee,’ vertelt Patricia. ‘Nu is ze veel zelfverzekerder en vrolijker. Ik zie duidelijk dat ze het een plekje heeft kunnen geven.’

Samen voor het kind

Onderdeel van de Dappere Dino-training is ook dat de ouders samen een intake, tussenevaluatie en eindevaluatie bezoeken. ‘Dat was pittig,’ vertelt Patricia. ‘Ik vond het moeilijk om met Sophia’s vader in één ruimte te zitten, en samen dingen te regelen voor onze kinderen. Maar voor Sophia was het zo goed. We moesten tijdens de tussenevaluatie allebei onze hand omtrekken, en daarin schrijven waarom we zo trots op haar zijn. Die papieren kreeg ze dan tijdens de volgende training te zien. Als ouders leer je ook: wij hebben geen zin meer om samen te werken, maar we doen het voor ons kind. We zijn geen dikke vrienden, maar kunnen normaal met elkaar omgaan. Dat is voor de kinderen van onschatbare waarde: het scheelt zo veel spanning.’

Steun in de rug

Zou Patricia het Kenniscentrum aanraden aan andere ouders? ‘Absoluut, ik heb het al aan veel mensen in mijn omgeving getipt. Sterker nog, ik vind dat het verplicht zou moeten zijn voor alle scheidende ouders. Het volgen van de trainingen geeft je veel zelfvertrouwen en goede inzichten en helpt je als gezin de scheiding door, ook al ben je niet meer bij elkaar. Je wordt warm ontvangen, gerustgesteld, en heel goed geholpen. Een scheiding is altijd pijnlijk, dat blijft, maar de begeleiding vanuit het Kenniscentrum geeft jou én je kinderen net dat steuntje in de rug om de scheiding op een gezonde manier te verwerken.’

 

Wil je meer informatie over het trainingsaanbod?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.