Interview met Buddy Suus

Gepubliceerd op: 15 december 2021

Ben jij tussen de 10 en 23 jaar en heb je gescheiden ouders? Voel je je wel eens alleen, boos, verdrietig of onbegrepen? Zou je het fijn vinden om online met een andere jongere met gescheiden ouders ervaringen over de scheiding uit te wisselen? Dan kun je terecht bij een buddy van Villa Pinedo. Dat zijn kinderen van gescheiden ouders die opgeleid zijn tot buddy. Buddy Suus vertelt in dit interview meer over haar ervaringen met gescheiden ouders en hoe het is om Buddy te zijn bij Villa Pinedo.

Hoe heet je, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Suus, 23 jaar oud en ik woon in Delft. Hier woon ik op kamers samen met drie andere meiden. In mijn vrije tijd ga ik graag naar het filmhuis en doe ik veel leuke dingen met vriendinnen vriendinnen. Ze wonen allemaal in de buurt dus we gaan graag samen de stad in en eten vaak samen. Ik werk in de horeca en daarnaast ben ik Buddy bij Villa Pinedo, een stichting voor kinderen met gescheiden ouders.

Dus jij hebt ook gescheiden ouders, Suus? 

Ja, ik was 8 toen mijn ouders uit elkaar gingen. Ik hoorde ze ‘s avonds vaak ruzie maken en dat vond ik altijd best wel eng. Er werd bij ons thuis niet veel over de scheiding gepraat. Achteraf gezien vind ik dat best jammer. Gelukkig kan ik nu goed met beide ouders praten. Maar ik had het als kind fijn gevonden als er wat meer ruimte voor was om over dingen te praten. Ik kan me namelijk nog goed herinneren dat ik van binnen heel veel voelde maar niet zo goed wist wat ik ermee moest. Voor omdat ik niet wist of het wel normaal was wat ik voelde. Nu achteraf denk ik; juist super normaal dat ik met zoveel dingen zat!

Waren er andere mensen in je omgeving met wie je kon praten over de scheiding van je ouders?

Ik had maar weinig vriendinnetjes waarvan de ouders ook gescheiden waren. Maar toen mijn vader een nieuwe vriendin kreeg, kreeg ik er twee super leuke stiefzusjes bij. Zij moesten ook elk weekend van huis wisselen. Het was fijn om het er met hen over te hebben, omdat ze het ook herkende.

Ben je daarom ook Buddy geworden?

Tijdens mijn studie Social work was ik opzoek naar manieren om me voor anderen in te zetten. En via via had ik al wel eens van Villa Pinedo gehoord. Toen ik een kijkje nam op de website voelde ik me gelijk zo verbonden. Ik heb altijd moeite gehad om over de scheiding te praten en op de website las ik zoveel dingen die ik heel erg herkende. Toen heb ik me gelijk aangemeld als Buddy. Ook omdat ik vroeger zelf ook wel een buddy had willen hebben. Dat is inmiddels al bijna twee jaar geleden en ik doe het nog steeds met heel veel liefde en plezier. Ik heb de afgelopen twee jaar al met veel verschillende kinderen contact gehad en bij ieder kind leer ik ook weer wat over mezelf. Heel bijzonder!

Wat geef jij als Buddy altijd mee aan de kinderen die je spreekt?

Dat het oké is om alles te voelen wat ze voelen. Of je nu de enige dag heel boos bent, en de andere dag weer heel vrolijk. Het mag er allemaal zijn. En niemand hoeft het alleen te doen. 

In samenwerking met het Kenniscentrum Kind en Scheiding is het Buddyprogramma voor kinderen uit de regio Haaglanden beschikbaar gesteld.

Het grootste deel van de kinderen worden door volwassenen om het Buddyprogramma gewezen. Vertel kinderen daarom over het bestaan van een Buddy. Kinderen moeten zichzelf aanmelden, maar je kan ze natuurlijk wel helpen. Dat kan heel makkelijk door de Villa Pinedo - Buddy App te downloaden op je telefoon of kijk eerst nog even op de website: www.villapinedo.nl.

 

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.