Hulp bij scheiding voor professionals
_1640336472.png)
Meer dan 40% van de relaties eindigt in een (echt)scheiding en dat percentage neemt in Nederland elk jaar toe. En van de nieuw samengestelde gezinnen ligt het scheidingspercentage op ruim 60%. Vaak verloopt de scheiding goed, maar in steeds meer gevallen verloopt de scheiding uiterst moeizaam. Soms zijn de verhoudingen tussen ouders zo verstoord, dat kinderen er ernstig onder lijden.
Voor veel kinderen is de scheiding van hun ouders een onverwachte, overweldigende en ongewenste ervaring. Ook al doen ouders hun best kinderen te ontzien, de scheiding zorgt altijd voor grote veranderingen. Een scheiding kan nadelige gevolgen hebben op de ontwikkeling van kinderen. Het is daarom belangrijk om hen goed te begeleiden! Kenniscentrum Kind en Scheiding adviseert en helpt ouders, kinderen, maar ook professionals en verwijst door indien nodig.
Een persoonlijke vraag stellen of direct advies aan iemand vragen? Loop vrijblijvend binnen tijdens één van onze spreekuren of maak een afspraak. Onze maatschappelijk deskundigen zitten samen met advocaat, mediator, stiefcoach of psycholoog klaar om vragen te beantwoorden of samen op zoek te gaan naar een antwoord. Ook informeren zij over beschikbare trainingen of hulp op maat.
Professionals hebben in hun werk regelmatig te maken met kinderen van gescheiden ouders en hun ouders. Als professional is het belangrijk om goed te signaleren hoe het met het kind gaat, niet meegesleept te worden in de eventuele strijd tussen ouders en hulpverleningsmogelijkheden te kennen.
Heb je als professional regelmatig te maken met kinderen van gescheiden ouders en hun ouders? Bekijk ons aanbod speciaal voor professionals.
Er worden verschillende congressen en symposia georganiseerd voor professionals die te maken hebben met scheiden.
Als onderdeel van het programma Scheiden zonder Schade start regio Den Haag met de eenjarige pilot Gezinsvertegenwoordiger Scheiding en Ouderschap. De pilot richt zich op gezinnen die besloten hebben uit elkaar te gaan, of al gescheiden zijn, en het lastig vinden om samen tot goede afspraken over de kinderen te komen en die ook uit te voeren. Doel van de pilot is een versnelling van het proces waardoor er eerder duidelijkheid is voor ouders en kinderen en oplopende strijd wordt voorkomen. Klik hier voor meer informatie.
Als onderwijsprofessional, of je nu leerkracht, mentor, directeur of conciërge bent, heb je te maken met leerlingen van gescheiden ouders. School kan een neutrale en veilige plek zijn met regelmaat en zekerheid voor de leerlingen bij wie het thuis minder makkelijk gaat door de scheiding van hun ouders.
Kinderen vinden het prettig om gezien te worden in de soms heftige situatie waarin zij zitten. Maar hoe doe je dat nu als onderwijsprofessional?
Ieder werkgever heeft te maken met medewerkers die gaan scheiden of zijn gescheiden. Een scheiding is een life-event en heeft veel impact op alle betrokkenen.
Werk&Scheiding heeft een praatplaat ontwikkeld voor leidinggevenden om een inschatting te maken van de draagkracht en draaglast van de medewerker.
Deze werkt ondersteunend in het stellen van de juiste vragen en het maken van de juiste inschatting.
Wanneer je als professional te maken hebt met ouders die van plan zijn te gaan scheiden of in scheiding liggen, kom je voor diverse vraagstukken te staan. Op deze pagina vind je meer achtergrondinformatie bijvoorbeeld over; partijdigheid, culturele achtergrond, ouderonthechting of boekentips.
Meer informatie over hulp voor kinderenHulp voor kinderen
Trainingen - informatie - rechten - meer informatie
Klik hier voor meer informatie voor oudersInformatie voor ouders
Ouderschapsplan - stappenplan - financiële informatie
Bekijk op deze pagina de trainingen per doelgroepTrainingen voor hulp bij scheiding
Trainingsoverzicht