Hulp bij scheiding voor professionals

Meer dan 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding en dat percentage neemt in Nederland elk jaar toe. Vaak verloopt de scheiding goed, maar in steeds meer gevallen verloopt de scheiding uiterst moeizaam. Soms zijn de verhoudingen tussen ouders zo verstoord, dat kinderen er ernstig onder lijden.

Voor veel kinderen is de scheiding van hun ouders een onverwachte, overweldigende en ongewenste ervaring. Ook al doen ouders hun best de kinderen te ontzien, de scheiding zorgt altijd voor grote veranderingen. Een scheiding kan nadelige gevolgen hebben op de ontwikkeling van kinderen. Het is daarom belangrijk om hen goed te begeleiden! Het Kenniscentrum Kind en Scheiding van Jeugdformaat adviseert en helpt ouders, kinderen, maar ook professionals en verwijst door indien nodig.

Wilt u graag persoonlijk uw vraag over scheiding stellen of direct advies aan iemand vragen? Loop dan eens vrijblijvend binnen tijdens één van onze inloopspreekuren.  Meer.....

Heb je als (onderwijs)professional regelmatig te maken met kinderen van gescheiden ouders en hun ouders?   Meer.....

Wanneer je als professional te maken krijgt met ouders die van plan zijn te gaan scheiden of in scheiding liggen, kun je voor diverse vraagstukken komen te staan.  Meer.... • Stoere Schildpadden: training voor kinderen van 4 - 6 jaar
 • Dappere Dino's: training voor kinderen van 6 - 8 jaar
 • !Jes het brugproject: training voor kinderen van 8 - 12 jaar
 • Villa Pinedo - buddy
 • Onderwijs Jeugdzorg: kortdurende behandeling voor alle leerlingen van 8 tot 18 jaar (jongeren of ouder in overleg) op basisscholen, middelbare scholen, het MBO en HBO.
 • KIES: De KIES spel-praatgroep is er voor kinderen waarvan de ouders kort of langer geleden gescheiden zijn.  KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situaties. Kwadraad start in november 2017 een groep voor kinderen uit groep 5-8 in Leidschendam-Voorburg. Lees hier meer over deze groep of vul het aanmeldformulier in.

    

 • Thema-bijeenkomst voor ouders: geeft ouders informatie en handvatten hoe je zorgt voor goed contact met je (ex-)partner en kind(eren), prioriteit blijft geven aan het welzijn van alle gezinsleden en waar je op moet letten.
 • Workshop Villa Pinedo: Ervaringsdeskundige jongeren van Villa Pinedo vertellen in deze workshop over hun persoonlijke ervaringen met de scheiding van hun ouders en geven advies
 • Lotgenotencontact: Er is een lotgenotengroep waar je in een ontspannen sfeer ervaringen met elkaar kunt uitwisselen. Bij de bijeenkomsten van de lotgenotengroep zijn professionals aanwezig die een luisterend oor bieden en zo nodig advies kunnen geven.
 • Mediation: Een onafhankelijke bemiddelaar gaat met beide partijen op zoek naar een oplossing voor het probleem.
 • Ouderschap Blijft: Voor een kind is het belangrijk dat hij of zij na een scheiding rust en veiligheid vindt en goed kan omgaan met beide ouders. De specialistische hulpverleners van Jeugdformaat kunnen hierbij helpen.
 • Stiefplan-coach: hulp bij het opstellen van een plan voor het samengestelde gezin.